Skip to main content

Duurzaamheid

De grond is onze basis
Daarom telen we zo natuur getrouw mogelijk. Door een zo goedmogelijke bodem te krijgen zaaien wij ieder perceel wat leeg komt in met groenbemester. Hierdoor bevorder je de biodiversiteit in de bodem zeker als je er ook nog compost/bladmulch bij gebruikt.

De grond wordt openener van structuur wat betekent dat er lucht in de grond komt wat weer ten goede komt aan het bodem leven. Omdat je meer bodemleven krijgt, wordt de plant vitaler minder kans op ziekten en plagen zeker als je de plant op zijn tijd de sporen elementen geeft die hij nodig heeft. 

Doordat je geen chemie meer gebruikt zie je steeds meer soorten vogeltjes, vlinders, bijen en hommels, wormen. We zijn al sinds 1999 "on the way to PlanetProof" gecertificeerd. Per 26 januari 2023 zijn we in omschakeling naar biologisch gegaan. We zijn nu skal gecertificeerd.

De bij is aan het bestuiven die en daardoor krijgen we mooie bessen

Een nestje met vogels in de bloemen

Torenvalken vangen veel muizen

Hier ziet u het leven uit de bodem

Schoffelmachine
In 1999 zijn we begonnen met een elektrische 1-wielig schoffelmachine dat was al een hele uitkomst om het onkruid zonder chemie de baas te blijven.

In juni 2020 begonnen met de Globus-e-trike. Hiermee kunnen we twee rijen tegelijk schoffelen en is onze capaciteit dus verdubbeld. In de hete zomerweken komt er een parasolletje op en rijden maar. We zijn er erg tevreden over. De schoffel haalt zeker 80 tot 90 procent van het onkruid weg. Naast het schoffelsysteem zitten er enkele wietvingers op, die langs de plant gaan. Wij hebben veel houtige gewassen en qua capaciteit voldoet de e-trike meer dan voldoende.' 

De accu's van de e-trike hebben een capaciteit van zeker 9 uur schoffelen per laadbeurt. Wij schoffelen de lange lengtes en daarna nog overdwars. We hebben dertig uur in de week nodig om circa 10 ha te schoffelen. Dat is een beetje afhankelijk van het gewas, want bij een laag gewas ga je sneller.

De Globus e-trike kan 8,4 km/u halen; wij schoffelen met een snelheid tussen de 4 en 6 km/u. Ook in hoogte en breedte is de e-trike vrij flexibel. De onze is 1,80 m hoog, en in de spoor breedte verstelbaar van 80 cm tot 100 cm.