Skip to main content

Biologisch afbreekbare folie

Wat is biologisch afbreekbare folie?
Het is een zwarte folie die elastisch is (net als een ballon.) Het is biologisch afbreekbaar, het voldoet aan de normen voor biologische en ecologische teelten. Het word op basis van zetmeel gemaakt.

Hoe verpakt?
Het zit op rollen van 1000 m. Deze rol heeft dan een doorsnede van ongeveer 18 cm. Dit is afhankelijke van de dikte van de folie.

Hoe lang houdbaar?
Een rol met verpakking kan op een donkere, droge plaats ongeveer een jaar bewaard worden. De folie vergaat helemaal als hij onder de grond ligt. (duur 3 mnd) Bij een dikte van 15 mu begint het na ongeveer 12 weken los te scheuren uit de grond. Hoe dikker de folie hoe langer het duurt voor het afbreekt. 

Gebruik
Als de folie gelegd word moet er bij buitenteelt in de volle grond wat grond op de koppen en zijkanten gelegd worden, dit voorkomt weg waaien. Wij gooien ook een beetje grond in de midden van de folie dan blijft het beter liggen met harde wind. Dit geeft geen extra onkruid druk omdat het onkruid geen goede wortels kan maken vanwege de folie. Na ongeveer 12 weken laat de folie langs de ingegravende kanten los, maar omdat de planten vaak dan groot genoeg zijn blijft de folie wel liggen. 

Biologisch afbreekbaar folie

Plantjes in de folie gepoot met gaas erover

Waarvoor gebruikt?
De folie word gebruikt als bodembedekker. De meeste onkruiden groeien er niet door (hogewinde, distels, heremoes wel). Voor het poten maken wij er gaten in precies waar we willen poten. Het gat moet niet veel groter zijn dan de plug want dan komt er afhankelijk van de onkruidsdruk veel onkruid langs de plant naar boven.

Wij hebben frames laten maken met prikkers eraan. En dan maken we gelijk voor 1 m2 gaten dat varieert van 12 gaten tot 58 gaten. We doen dit met twee man, ieder loopt aan een kant van de folie en trappen de pinnen in de grond er zitten dan gaten in de folie, maar ook kuiltjes in de grond daar duw je dan de plug met het plantje in. Hierdoor gaat de plug minder snel kapot en staat de plant sneller vast

Voordelen biofolie:
Bijna geen onkruid meer ( afhankelijk van  - Onkruiddruk
                                                                    - Grote van de plant 
                                                                    - Grote van het te maken gat
Biologisch afbreekbaar : Hoeft niet opgeruimd te worden, kan ondergewerkt worden of blijft tussen de planten liggen. 

Dit geeft een ernome arbeidsbesparing op het weg halen van onkruid.
U kunt meer tijd aan uw teelt/oogst besteden. 

Wij doen dit al sinds 2002
We hebben zelf een machine die de folie vast legt in de grond, de grond moet poot klaar liggen. Dit doen we ook voor anderen telers in Nederland. De machine staat dan op een kar achter de auto.

Wij verkopen ook rollen biofolie. In overleg zijn allerlei breedte maten mogelijk van 60 cm tot 2,10 m. Door onze grote inkoop kunnen wij dit scherp leveren.